söndag 21 juni 2015

Sverige - Ett ledarlöst land på väg mot en demografisk avgrund

Det är något som inte stämmer i det Sverige som jag känner och som jag är uppvuxen i. Det börjar att sprida sig en oro för att något är på väg att gå helt galet. 

Lyfter vi blicken är det ganska enkelt att se vad som är på väg att hända och hur situationen förvärras dag för dag. Sverige har under 100 år varit förskonade från stora kriser. Detta har gjort att vi tar all välfärd för given, som en mänsklig rättighet. Istället borde vi vara tacksamma för det fantastiska samhälle som vi har och som våra förfäder gjort stora uppoffringar för att bygga upp.

Demografisk avgrund

 

Vi är på väg mot en demografisk avgrund som kommer att kräva mycket av vårt samhälle. Det kommer att bli stora utmaningar för dem som inte är förberedda.


Mer data hittar du i denna bok. Läs mer om den på Adlibris eller Bokus.


Det som gör mig orolig är att det är ingen som vill se sanningen i vitögat och göra något åt problemen. Det är enklare att soppa problemen under mattan istället för att anta utmaningarna och göra något år problemen.

Andreas Cervenka på Svenska Dagbladet beskriver i sin artikel "Lugnet före stormen i lala-landet Sverige" på ett mycket målande sätt vad som är på väg att hända. Det märkliga är att det är få personer som reagerar på detta. Vi fortsätter och kör på i 180 km/h trots att alla varningslampor blinkar.


 "Vi får ta detta efter semestern. Först skall jag hinna med att lägga i båten och spela några rundor golf."

Vi blundar och kör. Konsumerar för fullt. Det värsta är att det är många som inte inser att "investeringar" i fastigheter eller medlemskap i en bostadsrättsförening inte är en tillgång. Det är ren konsumtion där värdet av "tillgången" kommer att urholkas och 100 000-tals svenskar kommer att stå kvar med enorma skulder som de aldrig kommer att kunna betala. 


Handlingsförlamad regering

 

Det värsta är att våra politiker inte vill ta tag i denna allvarliga fråga. Många känner sig besvikna och det är inte konstigt att SD som enda oppositionsparti vinner stora framgångar. Räkna med att SD kommer att vara Sveriges största parti i nästa val. Det finns inget som tyder på att deras framgångar skull minska.

Många anar att det är något som inte står rätt till. Oron sprider sig. Anna Dahlberg på Expressen beskriver detta på ett mycket målande sätt i sin artikel "Den mörknande framtid är vår".

Hur sjutton kan veckans viktigaste fråga vara hur många pappamånader det skall vara i föräldraförsäkringen?! Frågan borde istället lyda:

"Hur skall vi i framtiden ha råd med föräldraförsäkringen?"

Det är dags för oss svenskar att vakna och inse att alla behöver dra sitt strå till stacken. Vår "välfärd" är ingen mänsklig rättighet. Har vi inte råd att finansiera den så kommer den gradvis att försvinna och allt ansvar läggs på individen.

Tredje generationen välfärd sänker hela landet

 

Fick en minnesbild från högskoletiden när vi läste om familjeföretag. De lever ofta i tre generationer, sedan så försvinner de eller köps upp av investerare. 

Tredje generationen företagare har en förmåga att leva över sina tillgångar då de redan som barn lärt sig att få allt de pekar på.

Första generationen bygger upp företaget. Ofta under knappa förhållanden. Andra generationen tar vid. Väl medvetna om hur tufft det var i början när de var barn fortsätter de att vara sparsamma och investerar förnuftigt. Tredje generationen har inte själva varit med när det var knapert och tar allt överflöd för givet. Det är ju så det alltid har varit.

Detta påminner om Lala-landet Sverige. Vi har sedan länge glömt bort att för 100 år sedan var Sverige så fattigt att människor valde att fly för att söka lyckan i Amerika. Vi har för länge sedan glömt bort fattigdom under andra världskriget och det hårda arbete våra förfäder lagt ned för att bygga vårt land. Vi har sedan länge glömt bort hur vårt välfärdssamhälle byggdes upp och vilka uppoffringar som gjordes för att komma dit vi är idag.

Tredje generationen är här. Vi tar all välfärd för given, som en slags mänskligt rättighet. Tacksamheten är som bortblåst. 

Hur tufft det än kan låta så tror jag att Sverige skulle må bra av en rejäl ekonomisk kris. Det skulle få oss att kraftsamla igen för att bygga ett nytt välmående samhälle där det är tillåtet att ställa krav och där alla som kan skall vara med och bidra. 

Det är dags att göra sig redo för en ekonomisk vinter, kraftsamla och bygga nytt. Tillsammans bygger vi Sverige 2.0 när vi går mot en ny ekonomisk vår igen någon gång 2022 - 2023. Tills dess så gäller det att se om sitt hus och vara beredd. Det kommer inte att gå bra för dem som fortsätter att lala runt.

 
   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar