söndag 21 juni 2015

Kina är på väg mot århundradets största ekonomiska krasch?

Det är lite väl många varningslampor som blinkar kring Kinas ekonomi just nu. Kan det vara så att det blir Kina som utlöser nästa ekonomiska kris?

Ekonomiska kriser tenderar att komma i sju-års-intervaller. I höst är det sju år sedan den senaste ekonomiska krisen som utlöstes av en krasch i fastighetspriser och fastighetskrediter i USA.

Denna gång ser det ut som om Kina står på gränsen till sammanbrott. Sedan slutet av 2014 har många fastighetsmarknader tappat fart och minskat i värde. Kinas gigantiska satsningar på infrastruktur och nya städer har skapat gigantiska områden med spökstäder. Enda intäkt som dessa städer skapar just nu är nyfikna turister som söker sig till dessa helt meningslösa projekt.

I samband med att fastigheter i Kina tappade fart började kapitalet att röra sig till andra marknader. Detta har fått två stora följder.

1. Fastighetspriser i städer som Vancouver, Sydney, Melbourne och New York rusar. Allt drivet av rika kineser som försöker att rädda sina tillgångar genom att flytta kapitalet till andra länder.

2. De kinesiska börserna har tokrusat utan något underliggande stöd för detta. Kinesiska exportföretag har varit under stor press eftersom kostnaderna har ökat med en stärkt valuta. Det öppnas massor med nya investeringskonton i Kina varje dag. Det är privatpersoner utan kunskaper som söker lyckan på aktiemarknaden. Följer samma mönster som 2008. Innerst inne vet nog alla hur detta kommer att sluta.
Senaste veckan kom en första reaktion på denna rusning som förhoppningsvis kyler ned denna galna rusning. Dagen Industri skriver en kort artikel om detta.
"Sämsta börsveckan på fem år"

Det fina i kråksången är att man skriver om att det är mängden nyintroduktioner som drar ned värdet på börsen. Snacka om att kapitalet jagar runt in i det sista för att finna avkastning.

Stora likheter med USA på 1920-talet

Det som händer i Kina just nu påminner väldigt mycket om det som hände i USA på 1920-talet och som mynnade ut i en aktiekrasch 1929 och en efterföljande fastighetskrasch på främst jordbruksfastigheter som skapade en depression som gav svallvågor över hela världen.

Tror inte att vi får se någon krasch de närmaste månaderna. Snarare kommer vi första att få se att uppgångarna planar ut. Det brukar alltid ta ett par månader innan nedgången sätter fart på allvar. Räkna med att sommaren blir ganska lugn. Sedan kommer hösten och då sitter många och med fingret på säljknappen för att inte sitta med Svarte Petter och vara sist ut från en fallande marknad.


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar