söndag 28 juni 2015

Cash is King!

Med tanke på det som verkar vara på väg att hända i Grekland är det dags att sätta lite historiskt perspektiv på detta.

Det mönster vi ser i Europa idag påminner mycket om det som hände i USA under 1920-talet och början på 1930-talet.

Hotet om att bankerna inte kommer att ha kontanter på måndag gör att grekerna köar till bankomaterna för att få tag i kontanter. Cash is King helt enkelt. Stannar systemen är det kontanter som gäller.


Frågan är hur länge det kommer att finnas Euro som kontanter i Grekland. Andra frågan är vad som händer när kontanterna är slut och paniken börjar att sprida sig.

Bloggrannen Flute tankar skriver mer om den anstormning som nu pågår i Grekland.


Cash is King - fråga bara Maffian


Många känner till att Maffian i USA tjänade mycket pengar på att förmedla alkohol i de städer där det var förbjudet med alkohol. Vad många inte vet att deras största intäktskälla var krediter med hög ränta.

När bankerna inte hade kapital att låna ut till företag var Maffian där och hjälpte till. De tog ca. 20% för sina lån och många blev tvingade att använda dessa lånehajar för att överleva.

Maffian använde, som du säkerligen känner till, inga trevliga metoder för att få betalt. De såg helt enkelt till att vara de som fick först betalt av bolagets fordringsägare, annars riskerade bolagsägarna att få sätta kroppsdelar eller sina liv som straff för uteblivna betalningar.

En intressant fotnot är att 20 % kan låta mycket i ränta. Det är ungefär samma ränta som banker och finansbolag straffar sina kreditkortsägare med om de inte betalar sina krediter i tid. Fundera på vem som är dagens Maffia.

De stora vinnarna på krisen under 1930-talet var just de som hade sett till att ha gott om kontanter innan krisen kom. De kunde köpa tillbaka många tillgångar till 1/10 av det pris som de sålde dem för. Flera av dagens förmögna familjer i USA gjorde en sådan resa under 1930-talet.

Det handlar om att göra som de rika gör om du själv vill bli rik. Räkna med att det kommer att vara många som kommer att tanka dollar igen de närmaste veckorna. Det är trots allt världens största valuta och den är gångbar i stort sett var som helst i världen.


Slutet för alla stimulanser - så blir du en vinnare


Med största sannolikhet kommer Greklandskrisen att vara droppen som får bägaren att rinna över i alla galna ekonomiska stimulanser som har pågått sedan 2009.

Vi skulle haft deflation 2009 och framåt om det inte vore för all denna galna stimulering. Nu är vi på väg mot ruinens brant och det finns ingen återvändo. Det är dags för en korrigering av upptrissade värden på aktier, fastigheter och råvaror. 

Kontanter kommer att vara det som de rikaste rör sig emot. Alternativt kan det vara att flytta pengarna till länder som använder dollar som valuta för att säkra tillgångarna. 

Kvar kommer det att bli massor med förlorare som har sina pengar bundna i pensioner eller fastigheter i Europa. 

För att få lite perspektiv på hur stort problemet egentligen är. Bara Tyskland riskerar att förlora 750 000 000 000 SEK på att Grekland ställer in sina betalningar. Läs mer på Dagens Industri. 

Om man är finansiellt läskunnig och förstår hur balansräkningar fungerar så är det egentligen inte Grekland som har en skuldkris, utan det är hela EU som har en tillgångskris. Länder och banker inom EU har sina balansräkning fullproppade med tillgångar som riskerar att bli värdelösa. Här har vi de verkliga krisen och det kan bara sluta på ett sätt. Ekonomisk vinter är vad som väntar.

   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar