lördag 18 april 2015

Så här mäter du din rikedom

För många börjar det bli dags att deklarera sina inkomster för 2014. Fjärde maj är deadline om du inte har anstånd.

Deklarationen är ett enkelt sätt att mäta din rikedom inom området pengar. Många tror att rikedom mäts i hur stor lön man har. Detta tycker jag är helt fel. Det handlar om att titta på sin balansräkning och vilka tillgångar där som genererar pengar till ekonomin.

Tre inkomstslag

I Sverige deklarerar och skattar vi för tre inkomstslag:
  • Tjänst = T (Löner, pension och andra ersättningar)
  • Kapital = K (Utdelningar, Vinster, Förluster och Räntor osv.)
  • Näring = N (För dem som har enskild firma, HB eller KB)

Förenklat kan man säga att inkomstslagen T och N är aktiva inkomster. Det vill säga att det krävs en arbetsinsats att tjäna pengar. Om vi använder Robert Kiyosakis "Cash Flow Quadrant" som modell så innebär det följande:Employee (Anställd): Här hamnar inkomstslaget Tjänst, T.
Self-Employed (Självanställd): Här hamnar inkomstslaget Näring, N
Business Owner och Investor: Här hamnar inkomstslaget Kapital, K

En väldigt förenklad förklaring av modellen. Den stämmer dock i stora delar på hur det ser ut i Sverige.


Passiva inkomster

På detta sätt kan du enkelt se hur mycket passiva inkomster som du har i din ekonomi. Genom att summera den högra kolumnen på din deklaration så ser du nettot på inkomst av kapital, K. För de allra flesta svenskar är det ett underskott på inkomstslaget kapital som gäller. Det ser du även på diskussionerna om att kunna göra ränteavdrag eller inte på huslån. Det krävs ett underskott för att kunna göra ett avdrag.

En del svenskar har ett positivt flöde inom området kapital, K. Grattis till dig i sådana fall. Du har kommit en bit på vägen mot ekonomisk frihet.


Ekonomisk Frihet

Med denna modell är det ganska enkelt att mäta din ekonomiska frihet. Först behöver du skaffa dig ett överskott inom inkomstslaget Kapital, K. 

Nästa steg är sedan att skapa ett så stort överskott av inkomstslaget Kapital, K, så att det täcker alla dina löpande utgifter samt skatten för kapital (högst 30%)

Den dagen alla dina kostnader för att leva det liv du vill leva täcks av inkomstslaget kapital, K, kan du anse dig ekonomiskt fri. Dina tillgångar genererar helt enkelt alla pengar du behöver för att leva. Det spelar ingen roll om du har ett jobb eller inte.

Min reflektion

Det som förvånar mig är att man inte lär sig detta i skolan på ett tidigt stadium. Ju tidigare du börjar bygga ditt kapital för att skapa passiva inkomster, ju större möjligheter har du att lyckas.

Det andra som förvånar mig är att samhällsdebatten enbart lägger fokus på inkomst av Tjänst, T. Detta kommer aldrig att ta någon till ekonomisk frihet, utan det leder nästan jämt till att vi springer vidare i ett ekonomiskt ekorrhjul. Vi springer fortare och fortare istället för att kliva ur hjulet för en stund och fundera på om det finns en annan väg.

Det finns en annan väg. Det handlar om att bygga upp kapital, pengamaskiner och system som över tid skapar dig inkomstströmmar som gör dig oberoende av din inkomst av Tjänst, T.

Tack för att du läser! Spännande att höra dina tankar och reflektioner på detta! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar