måndag 6 april 2015

Medelsvensson är utrotningshotad!?

Rubriken är både ett påstående och en fråga. Är vi på väg att göra samma sak som USA och helt enkelt utrota vår medelklass och därmed skapa riktigt stora klyftor i vårt samhälle?

Vi följer idag USA:s exempel med låga räntor (idag negativa!) tillsammans med så kallade kvantitativa lättnader (QE:s). Allt för att på något sätt skapa inflation så att inte västvärldens pensionssystem rasar.

I media pratas det om att USA är på rätt väg när det skapas nya jobb. Jag håller inte med om den bilden. Visst det skapas nya jobba, men dessa jobb skapas i två olika segment. Extremt låga inkomster och höga inkomster. Det skapas nästan inga jobba för medelklassen. Det är detta som gör att det skapas klyftor på marknaden och våra välfärdssystem är på väg att havereras.

På bilden kan du se att snart 20 % av de som har jobb i USA på den lägsta timlönen, $12,35 - $15,83. (106 - 136 SEK). Det är den gråa stapeln.

Den röda stapeln visar vart de nya jobben skapats på inkomstskalan. Det visar att ca. 27 % av de nya jobben var låglönejobb. Detta var de jobb som skapades under februari 2015 i USA. I mars var siffran betydligt sämre i spåren av en allt starkare US-dollar.

Några av de gråa staplarna precis under medianen är nästan utraderade. Detta visar att det nästan inte finns någon medelklass kvar i USA. Det är detta som har skapats i spåren av fastighetskraschen i USA under 2008 och 2009.

Ännu värre i Sverige?

I Sverige tror jag att vi är på väg in i än ännu värre kris än den som USA gick igenom 2008 och 2009. Medelklassen i Sverige följer precis samma mönster som den gjorde i USA innan krisen där. 

George W. Bush har hånats för sina uttalanden i början på 2008 att satsning på att alla skall äga sitt boende är det bästa att göra. Fastigheter i USA har aldrig tappat i värde. Det stämde då, idag vet vi vad som hände. I spåren av krascherna av flera banker i USA och skandalerna kring finansbolagen Fanny Mae och Freddie Mac så utplånades flera städer i USA. Det skapades spökstäder och på några år utraderades nästan hela USA:s medelklass.

I Sverige har vi en annorlunda lagstiftning som gör att en krasch kommer att få ännu allvarligare konsekvenser. I Sverige är du personligt ansvarig för alla dina skulder. Det innebär att om fastighetsmarknaden kraschar kommer miljontals svenskar att stå kvar med sina skulder som de är ansvariga för att betala.

I USA kunde medelklassen lämna sina hus och börja om igen. Tufft nog, men de slapp att ta med sig alla sina skulder.

I Sverige har du inget val. Det är bara att bo kvar i huset och se till att betala räntor och amorteringar. Alternativet blir att sälja och ta med sig den del av skulden som inte går att lösa till ett nytt boende. Dubbla boendekostnader tror jag ingen vill ha.

En ny samhällsklass - Bolånetorskar

Jag är rädd för att vi kommer att skapa en ny samhällsklass, bolånetorskar. Det är de som bor kvar i sitt hus eller sin lägenhet med högre lån än marknadsvärdet. Ända sättet att ta sig vidare är att sköta sina räntebetalningar och amorteringar. Du blir slav i ditt eget hus helt enkelt.

Risken är att vi får en riktig kris där samhället och bankerna får göra en överenskommelse om att skriva av dessa skulder och att på något sätt starta om igen. Detta kommer att vara väldigt kostsamt och räkna med att vårt så kallade välfärdssamhälle kommer att behövas monteras ned och byggas upp på nytt igen.

Förhoppningsvis kommer detta att vara ett viktigt uppvaknande för många svenskar. Jag är dock rädd för att många kommer att tas på sängen och det blir några tuffa år för många svenskar.

Vi behöver helt enkelt skruva ned våra förväntningar, gå igenom en ekonomisk vinter och sedan bygga upp ett nytt och bättre fungerande samhälle igen. Vi kan inte använda våra hus som bankomater för konsumtion. Det är inte på detta sätt som vi kan skapa tillväxt, det skapar bara inkomstklyftor.

Att vi över huvud taget har en diskussion kring förslagen på amorteringskrav och att detta skulle slå mot Sveriges tillväxt är en diagnos nog för att visa hur sjuk patienten egentligen är. Om vi inte tar hand om detta nu slutar det i en rejäl krasch och ambulans till akuten för snabba åtgärder. Det tror jag ingen svensk vill vara med om.

Håller du med eller är jag ute och cyklar?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar