onsdag 8 april 2015

Därför har vi deflation!

En av de starkaste trenderna som styr om vi har inflation eller deflation är demografi hos befolkningen. Det är ganska lätt att anpassa ett lands politik och att göra framtida prognoser om man väger in denna statistik tyngre och noggrannare.


Grafen ovan visar hur mycket vi spenderar/konsumerar beroende på ålder. Detta visar att vi i åldern 15-40 skapar inflation. Vi flyttar hemifrån, skaffar första jobbet, flyttar ihop med någon, bildar familj, köper hus osv. Ungefär i 40-års åldern planar konsumtionen ut och efter 55 minskar konsumtionen. 

När vi blir äldre rör vi oss mindre, vi äter mindre och vi investerar inte för framtiden längre. 

I bilden har man också tryckt på var slutet på baby-boom-generationen befinner sig någonstans. På bilden ser du att i stort sett hela denna generation har passerat 55. Det innebär att denna gigantiska generation i USA och Västeuropa nu konsumerar mindre och mindre för varje år som går. Samtidigt så belastar denna generation vårt välfärdssystem mer och mer för varje år som går. Pensioner skall betalas ut och ju äldre vi blir ju mer belastar vi sjukvård och äldrevård. Det är helt enkelt så samhället kommer att se ut.

Japan har redan gått igenom samma resa. De har fortfarande för få personer i sina yngre generationer, vilket gör att de har jätteproblem att skapa tillväxt i sin ekonomi.

I Västeuropa och USA har vi försökt att bekämpa deflationen genom att skapa mer pengar och skuldsätta invånarna. Det fungerade inte i Japan och det kommer inte heller att fungera i våra länder.

Det är ingen idé att vi stretar emot en så stark trend som demografin i Sverige. Vi kommer med automatik att ha deflation i Sverige de kommande fem åren. 

Runt 2020 kommer det att plana ut igen och vi kan räkna med tillväxt och inflation istället. Det kommer dock att ta lång tid innan vi når inflation som på 80-talet och 90-talet när baby-boom-generationen hade sina glansdagar.

Det handlar för Sverige att svälja det beska pillret att vi kommer att ha deflation ett par år framöver. Det gör att våra välfärdssystem kommer att behöva minskas/försämras. Det finns helt enkelt inte ekonomi för att bibehålla den nivån vi har idag. 

Mer ansvar kommer att läggas på individen. Du kan höra det i retoriken kring pensionssystemen idag. Ingen pratar längre om att det är möjligt att gå i pension på allmänna medel vid 65. Då behöver du spara rejält på egen hand. Vi pratar mer om en pensionsålder över 70 år för att kalkylerna skall hålla.

Hur vi skall ha råd med sjukvård och äldrevård är inte heller en lätt ekvation. Det kommer stora barnkullar nu som snart kommer in i sin tillväxt och inflationsskapande. Detta tillsammans med en invandring av unga som snabbt kan komma i arbete är den ända lösning jag ser på att lösa vår rävsax till demografi som vårt land befinner sig i.

Det kommer att bli en ekonomisk vinter. Allt går i cykler. Efter vinter kommer vår. Den nya ekonomiska våren kommer att starta runt 2020. 

Hur förbereder du dig för en ekonomisk vinter?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar