måndag 27 april 2015

Äntligen dags för en Bail-in!

Det har förekommit många konstiga tolkningar av de nya bankdirektiven inom EU, de så kallade Bail-Ins.

Bail-ins gör så att Skattebetalarna inte behöver bekosta bankernas framtida förluster. Först får aktieägarna ta smällen, därefter kommer ett antal långivare.

SEB för första bank att beskriva detta på ett bra sätt.

Finns ett antal "Internettroll" som försöker sälja diverse lösningar genom att påstå att Bail-ins ger bankerna rätt att ta dina pengar. Så är inte fallet.


Första Bail-in i Österrike

En bank i Österrike blir först ut för de nya reglerna. Det sätter en hel region under enorm press och även några tyska banker kommer att få minska mina balansräkningar. Läs mer i Dagens Industri.


På detta sätt kommer ett antal balansräkningar att minskas och de som kommer att få stryka på foten är ägare och diverse obligationer. Vi får se vem som till slut sitter med Svarte Petter.

Bail-ins återställer ordningen

Det som är bra med Bail-ins är att de kommer över tid att återställa ordningen på finansmarknaderna. Idag finns det på tok för mycket pengar i omlopp. Så mycket pengar att vi har negativ ränta. Allt handlar, som så mycket annat, om tillgång och efterfrågan. Nu finns det så mycket pengar i omlopp (tillgång) att priset på pengar är minimalt (efterfrågan = ränta).

Bail-ins kommer att minska mängden pengar och de som får stryka på foten är olika typer av obligationsägare. 

Utan att sitta på kunskapen så tror jag att ett antal fonder med företagsobligationer och ett antal räntefonder som jobbar med obligationer kommer att gå över styr. Det kommer att likna de krascher som följde i spåren av kraschen i Lehman Brothers 2008.

Vilka är dina tankar kring Bail-ins?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar