söndag 29 mars 2015

Känner du igen dig om 15 år?

Fick ett mail för någon vecka sedan från en utav de personer som jag väljer att följa noga. 

Harry Dent gör en massa forskning på ekonomiska samband och cykler. Med hjälp av historiska data går det att se mönster av vad som kommer att hända i framtiden.

I detta mail pratar Dent om att innovationer verkar komma i intervaller av 45 år innan de planar ut och blir vardagsprodukter. En del innovationer går till och med ur tiden och ersätts med bättre tekniker. Du kan se några exempel på detta i bilden nedan.Rätt spännande att läsa om att första förbränningsmotorn togs fram i slutet på 1880-talet. Det var först på 30-talet som bilar började massproduceras. Idag är bilen en självklarhet i vårt samhälle. 

Samma sak med järnväg, telefoni i olika former, elektroniska utrustningar som från 50-talet och framåt är en självklarhet i vårt samhälle. 

Sista stora innovationsvågen kommer med datorer, internet, trådlös trafik och alla applikationer kopplat till detta. Tekniken utvecklades för 50 år sedan. Det tog lång tid innan någon såg användning för tekniken. När den väl slog igenom gick det snabbt för applikationerna att bli självklarheter i vardagen. 

Här kan man även se skillnader på olika generationer av människor. De äldre har svårt att hinna med i de nya innovationerna, medan det är en självklarhet för alla barn.

Hamnade igår i en diskussion med min dotter om vad en fax är för något. Jag har en relation till fax, även om jag väldigt sällan använder tekniken idag. För min dotter är det bara en konstig relik från när pappa var ung.

Nästa innovationsvåg 2030-2035

Om nu historien kommer att gå igen i framtiden så kommer nästa stora innovationsvåg som blir vardagsprodukter att komma någon gång efter 2030. Vi tittar 15 år in i framtiden.

Fundera själv på vad som är vardag idag, men som var framtidsvisioner och nymodigheter för 15 år sedan...


  • Elmotorer istället för förbränningsmotorer.
  • Vardagsprodukter från Bioteknik.
  • Vardagsprodukter från Nanoteknik.
  • Robotstyrning ersätter människor på monotona jobb.
  • Alternativa energikällor löser huvuddelen av våra energibehov.
  • Restider över världen förkortas med 75-80%, korta som långa resor.

Välkommen till 2030! Hur kommer din vardag att se ut då? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar