fredag 9 januari 2015

Svenskar, dags att vakna!

Det är minst sagt oroväckande att svensk industriproduktion tappar rejält. Dagens Industri skriver idag om statistik från Statistiska centralbyrån att produktionen gått ned med 5 % på årsbasis. Detta sker under ett år när kronan går som ett sänke mot EUR och USD. 

Sverige går bakåt och vi kan räkna med deflationsklimat de kommande åren.

Det är ännu mer oroande att läsa om att det är tjänsteproduktionen och hemmamarknaden som "räddar" vår konjunktur. Dessa två marknader är ju vilt påhejade av "låtsaspengar" som skapats genom kraftiga övervärderingar av fastigheter. 

Det är många svenskar som löper risk att fastna i ett ekonomiskt träsk av "Bolånetorskar". Att vara bolånetorsk innebär att sitta på en fastighet där värdet är lägre än de skulder man har på fastigheten. Man har helt enkelt inte råd att sälja, utan tvingas att bo kvar. I Sverige är du personligt ansvarig för dina huskrediter, inte som i USA där fastighetsägare kunde lämna över nyckeln till banken.

Går du i tankar om att köpa hus eller bostadsrätt så tänk verkligen till om det är värt risken att bli bolånetorsk.

För er yngre läsare kan jag rekommendera att läsa mer om det som hände i Sverige under perioden 1989-1994. Vi som är lite äldre har förhoppningsvis förstånd nog att lära av vår historia. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar