onsdag 21 januari 2015

Om jag vore Finansminister...

Kan liksom inte låta bli att lämna några förslag till hur jag tycker att SvaMP-Regeringen och vår Finansminister skall tackla Sveriges finanser de kommande åren.

Om jag vore Finansminister...

Skippa överskottsmålet

Jag skulle överge överskottsmålet och i deflationstider lånat pengar till satsningar i infrastruktur, teknikutveckling och energisatsningar. Dessa satsningar kan ge avkastning i årtionden framöver. Aldrig tidigare i Svensk historia har det varit så billigt att låna upp nytt kapital till investeringar för vårt land.

Dagens Industri skriver på samma tema idag.

Integration och migration

Jag skulle jag se över integrations- och migrationspolitiken omgående, så att alla som anländer till Sverige sätts i arbete så snabbt som möjligt. Detta är ett utav sätten att skapa ny tillväxt och därmed kunna rädda Sveriges allmänna pensionssystem.

Enkla jobb med låga löner samtidigt som man som nysvensk lär sig svenska språket och svensk kultur. Då går det snabbt att skapa sig en karriär i Sverige.

Rent vatten och ren energi

Jag skulle satsa på att renovera och utveckla vårt vattennät. Det är gammalt och slitet och håller på att förfalla. Det går att skapa många arbeten här samtidigt som vi bygger för en framtida expansion av befolkningen. Alla skall vara garanterade rent vatten i Sverige.

Jag skulle satsa på att Sverige skall bli bäst i världen på att skapa ren energi från vatten, vågor, vind och sol. Göra vårt land fritt från fossila bränslen och sedan exportera denna kunskap och system för att omvandla dessa energikällor till för oss människor användbar form.

Jag skulle jag satsa på att bygga ut laddningsnät för elbilar och subventionera elbilar för att få bort förbränningsmotorer från våra vägar. På sikt göra samma sak för lastbilar som drivs med elmotorer. Norge är ett bra föregångsland här.

Pension och arbete

Jag skulle satsa på att subventionera skatten för pensionärer så att det blir billigare att anställa pensionärer. Subventionen är kopplad till att man inte tar ut någon allmän pension. Som 65 år eller äldre skall du belönas för att inte belastar pensionssystemet helt enkelt. Subvention från 65-67 och helt skattebefriad 68 och äldre.

Sätta alla som uppbär socialbidrag och/eller a-kassa på utbildningar/jobb för att förbättra vård och skola samt att bygga upp ett riktigt vasst civilförsvar som kan agera vid inhemska katastrofer och vara reserv nu när hotet från omvärldens bristtänk ökar för varje dag. 

Min framtidsbild

Ett hållbart Sverige som expanderar i befolkning för att jämna ut vår demografi. På detta sätt kan vi rädda vårt pensionssystem och alla har möjlighet att leva i ett rent land med tillgång till rent vatten.

Hur ser din framtidsbild av Sverige ut?


 

1 kommentar:

  1. Många intressanta bloggar. Men om det här med överskottsmålet håller jag inte med. Jag tror det blir väldigt svårt att komma tillbaka till det här samförståndet om man släpper det nu. Att det kostar extremt lite att låna för staten tycker jag är ett argument för att inte släppa överskottsmålet. Det är ju ett bevis på att det funkar. Jag är inte nationalekonom, men det verkar rimligt att minsta midsstanke hos marknaden att svenska staten släpper denna disciplin kommer kosta miljarder i ökade räntekostnader. Politiska området är inte som att sköta ett litet företag där man kan göra rationella val varje dag. Så en fiansminister kommer inte kunna säga átt "det vart ju inte så bra det här, jag bestämmer nu att vi idag inför överskottsmål igen". Dessutom, statsskulden ökar nu. De flesta verkar inte veta det. samtidigt som arbetslösheten är låg och demografin är emot oss. Kolla www.statsskuld.com ... bara mina tankar...

    SvaraRadera