torsdag 8 januari 2015

Mot ekonomisk vinter?

Idag kom decembersiffrorna för "Läget i ekonomin". Det är ekonomifakta.se som sammanställer en massa intressant statistik i en enklare förklarande bild av svensk ekonomi.

Sitter själv på en position där jag har förmånen att kunna känna av både den svenska och europeiska industriproduktionen. Den går verkligen på tomgång just nu och det speglar också av sig i statistiken. Vi är nere på samma nivåer som under krisåret 2009.

Trots en allt svagare krona så minskar vår varuexport. Detta bådar inte gått för svensk ekonomi. Hela vår välfärd bygger på att vi har varit framgångsrika på att exportera. En titt på vilka som är våra största exportländer ger snabbt en inblick i att alla dessa länder går trögt och kommer att minska sin import. Det är väl bara USA som kan förväntas importera mer påhejade av en stark valuta.Svensk ekonomi hålls under armarna genom konstgjord andning. Genom enorma räntesänkningar har vi hållit liv i ekonomin genom att sätta invånarna i en allt större skuld. Detta utan att någon pratar om vilka konsekvenser detta kan få när vår ekonomi slår om från höst till vinter.

Ur kris föds nytt och bättre

Jag ser inte ekonomisk vinter som något hemskt eller negativt. Det kommer dock att ställa stora krav på varje individ och på vårt samhälle. I kriser sätts alla på prov och bara de starkaste överlever. Det är i dessa tider som nya starka och livskraftiga idéer föds. 

Det är själva processen att vara i kris som är jobbig. För egen del hoppas jag verkligen att inte denna ekonomiska vinter utmynnar i regelrätt krig på samma sätt som vi såg under andra världskriget. Det finns dock många indikatorer som visar att samma mönster upprepar sig. 

Det skall bli spännande att följa om en mer upplyst och uppkopplad värld kan vara motpol till detta. Genom att vi har mycket enklare att kommunicera med hela världen blir det svårare och svårare att snedvrida bilden av världen, eller....?

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar