tisdag 13 januari 2015

Guld och Silver: Akta dig för fallande knivar!

Det är intressant att följa råvarornas utveckling nu när Västeuropa och USA är inne i en trend där vi kommer att ha deflation stora delar av de kommande fem åren. 

Guld och Silver är i en fallande trend sedan mitten av 2011. Detta har inneburit problem för dem som handlar med dessa ädelmetaller. Det har varit en "bubbla" kring dem i några år och i en ekonomi med deflationsförväntningar är ädelmetaller en utav de sämsta investeringarna du kan göra.

Det som ofta händer när luften är på väg att gå ur en bubbla är "panikåtgärder" för att skapa ny efterfrågan. Inte sällan kan vi då se att handlare försöker att bredda marknaden genom att locka lycksökare världen över. Som vanligt är det privatpersoner utan kunskap som är sist in på marknaden innan bubblan brister.

Du kan få höra att länder som Kina och Ryssland investerar i Guld. Det gör de av en anledning. I Ryssland har man nu jätteproblem med en inhemsk valuta som rasar och därmed inflation som skenar. I en miljö av inflation är Guld en riktigt bra investering.

Det enda som de närmaste åren skulle kunna skapa inflation i Sverige är om vår egen valuta, SEK, skulle få "Fiatstämpel". Då finns det betydligt bättre investeringar än ädelmetaller för att skydda sig.

Akta dig för fallande knivar

Kortsiktigt kan vi se en återhämtning för både Guld och Silver. Låt dig inte luras att fånga fallande knivar. Det är en riktigt bra liknelse. Det är förknippat med stora risker att försöka fånga fallande knivar. Då är det mycket bättre att investera i marknader som är i en långsiktigt uppgående trend.

Räkna med att både Guld och Silver kommer att tappa 40% mätt i USD de kommande två åren.

En som är grymt duktig på detta med trender och vad som händer i världen ekonomier är Harry Dent. Du kan lyssna på vad han tror om framtiden för guld på detta klipp från Youtube. Det är bara ett par veckor gammalt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar