torsdag 1 januari 2015

Flera språk flytande, för alltid!?

I hela mitt liv har jag kämpat med att lära mig språk. Har alltid haft lätt för att lära mig saker och att komma ihåg saker, men när det kommer till språk så är det något som knyter sig.

Att kunna kommunicera med så många människor som möjligt utan några hinder är en del i att nå full frihet för min del. Språkbarriärer är något som gör mig både irriterad och förbannad. Det är liksom något som fattas när jag är ute och reser och inte kan tillgodogöra mig allt som händer och än mindre prata med lokalbefolkningen. 

Har testat mig fram för att lära mig nya språk, men inget har fungerat. Har letat och testat flera gånger och nu tror jag att jag hittat något som kan knäcka koden.

Fluent forever!

Hittade denna bok för någon månad sedan. Var bara tvungen att beställa den. Läste mer om boken på hemsidan och inser direkt att skolans sätt att lära oss språk inte överensstämmer med hur våra hjärnor är byggda för att lära sig språk. 

http://clk.tradedoubler.com/click?p=21&a=2470100&g=17284614&url=https://www.adlibris.com/se/bok/fluent-forever-9780385348119
Läs mer om boken hos Adlibris.

I boken beskrivs hur vi lär oss språk som barn och hur vi kan använda samma taktik för att lära oss flera språk som vuxna.

Jag kommer själv att prova detta under 2015. Skall göra detta genom att förbättra min engelska så att den blir flytande på riktigt. Samtidigt skall jag ta mig an tyska som jag läst flera år i skolan utan att kunna använda den på något vettigt sätt.

Grunderna för att lära sig ett språk

Det som beskrivs i boken  för att lära sig ett nytt språk är följande. För det första gäller det att lära sig alla typ av ljud som ett språk innehåller. På detta sätt kan du lära dig att prata ett nytt språk utan brytning. Det är på samma sätt som vi härmar våra föräldrar när vi är små barn. Om vi inte tränar på detta så lär vi oss det nya språket med hjälp av svenska ljud. 

Jag tror att du kan härma hur en tysk person pratar engelska. Det är därför att den tyska personen använder tyska ljud för att prata engelska. Om du istället lär dig att använda din mun med engelska ljud kan du lära dig prata utan brytning och du lär dig också att känna igen de rätta ljuden. Detta går att träna upp. Detta gör redan sångare och skådespelare framgångsrikt idag.

Steg två är sedan att lära sig det nya språket i bilder och att även koppla på så många andra sinnen som möjligt. På detta sätt förankrar du det nya språket så att du kommer ihåg det för alltid. Tillsammans med repetition med olika tidsintervaller så kan du lära dig ett nytt språk flytande på ett års tid.


Jag kommer att prova mig fram på Tyska under det här året. Kommer att dela mina aktioner, genombrott och misslyckanden. Målsättningen är att kunna prata flytande engelska och tyska när det är dags att summera 2015.

Vill du vara med och prova tillsammans med mig är det bara att höra av sig. Hade varit kul att vara flera personer som delar denna resa och som utmanar varandra att växa inom området språk.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar