måndag 5 januari 2015

Är sjunkande oljepris starten på nästa finanskris?

Jag har ett jättestort intresse för ekonomiska trender och alla statistik som ligger bakom detta. 

Hittade en utav mina favoritförfattare, Harry Dent, under våren 2014. Efter att ha läst hans bok, The Demographic Cliff - How to survive and prosper during the great deflation of 2014-2019, såg jag nya mönster i vår ekonomi i Västeuropa och i USA.

http://clk.tradedoubler.com/click?p=21&a=2470100&g=17284614&url=https://www.adlibris.com/se/bok/the-demographic-cliff-how-to-survive-and-prosper-during-the-great-deflation-of-2014-2019-9781491574874
Läs mer om boken på Adlibris.


Följer löpande de nyhetsbrev som skickas från Harry Dent. Han bygger sina framtidsprognoser på olika typer av statistik där just demografin i ett lands befolkning är en utav de starkaste trenderna som styr vår ekonomi.

Harry Dents bok är utgiven i början av 2014 och skriven under hösten 2013. I denna bok förutspår han att vi går in i en "ekonomisk vinter" där vi får deflation i Västeuropa och USA under stora delar av perioden 2014-2019.

Ni som följer ekonominyheterna vet att det är just den minskade inflationen som alla pratar om. Centralbankerna i Västeuropa och USA och gjort allt de kan för att "dopa" ekonomin och hålla uppe inflationen. Tyvärr är detta som att kissa i byxorna. Det blir varmt ett tag, men sedan blir det bara värre och värre. Det enda som händer är att länder och privatpersoner får ännu större skulder. Skulder som någon gång skall betalas och skulder som inte sjunker i värde med hjälp av inflationen. De kommer istället att öka i värde i en ekonomi med negativ inflation (deflation).

Oljekris utlöser nästa finanskris i USA

Många ekonomer pratar om att det sjunkande oljepriset kan vara motor för att skapa ekonomisk tillväxt i USA. Så kommer det säkerligen att vara i ett par månader. Det finns bara ett stort bekymmer som få personer pratar om ännu. 

Stora delar av obligationsmarknaden i USA har satsat på just oljeföretag i USA som utvinner olja ur skiffer. Dessa företag är beroende av höga oljepriser för att det skall vara någon idé att utvinna olja. Med dagens marknadspris är det en förlust för dem varje dag. Detta innebär att dessa bolag kommer att få svårt att betala räntorna för sina obligationslån i en inte allt för lång framtid. 

Råvaror och fastigheter kommer att krascha

Vidare pratar Harry Dent om att råvaror såsom metaller och olja kommer att rasa i pris. 

WTI-olja förutspådde Harry Dent skulle kunna gå ned så lågt som till $ 20 i början på 2015. Idag var första dagen WTI-olja var under $ 50. 
 
Det är en tuff prognos att göra. Det är många som har ifrågasatt hur oljan skall kunna gå ned 80 % i pris. Nu har den tappat nästa 60 % och Harry Dent förutspår att WTI-olja kommer att handlas mellan $ 40 - 60 de kommande fem åren. 

Du kan även läsa mer om att metaller och fastigheter runt om i världen kommer att gå igenom sina kriser också. Till exempel så är guld och silver i en nedåtgående trend sedan 2011. För oss svenskar har dessa metaller varit lite bättre eftersom vår egen valuta tappat drygt 20 % mot dollarn på bara ett år. Det visar lite vilken framtidstro omvärlden har på Sverige.

Värden på fastigheter har också skjutit i höjden runt om i världen. Med största sannolikhet kommer vi att se en fastighetskris som världen aldrig skådat tidigare när Kinas fastighetsmarknad kollapsar. Vi får se om detta stämmer.

Förbered dig för att investera i deflation

Oavsett alla svängningar är det dags att se om sitt hus och anpassa sina investeringar till en ekonomi med deflation de kommande åren. 

Detta innebär också att vår ekonomi i Sverige kommer att sättas på stora prov. Det välfärdssamhälle som våra tidigare generationer har byggt upp kommer att sättas på stora prov framöver. Mer och mer ansvar kommer att läggas på individen att skapa sina egna inkomster. 

Mitt bästa råd är att du ser till att skaffa dig minst tre av varandra oberoende inkomstkällor där ett eller två jobb bara får räknas om en inkomstkälla. Massor av jobb kommer att försvinna de kommande åren och ersättas av datorer och robotar. Vi har bara sett början på detta ännu.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar